Webáruház indítás jogi lépései dióhéjban

Ebben a bejegyzésünkben arról fogunk írni, hogy hogy néz ki egy webáruház elindítása jogi szempontból. Lássuk a részleteket!

Webáruház indítása – amiről keveset beszélnek a szakértők

Sokan elfelejtik, de a webáruház nem egy egyszerű honlap, hanem egy online bolt, amelynek számos jogi feltételnek kell megfelelnie. Miután megálmodtuk, hogy milyen legyen a webshopunk, találtunk egy fejlesztő céget, illetve tökéletesen tisztában vagyunk a marketing tervezettel is, van néhány dolog, amit semmiképpen sem szabad kihagyni a webáruház indítása során. Íme, a legfontosabbak:

Ki indíthat webáruházat?

Az, aki számlaképes és rendelkezik valamilyen vállalkozási formával. Tehát magánszemély nem, csak akkor, ha van vállalkozói igazolványa.

Engedélyek

Vannak olyan termékek, amelyeket nem is lehet online értékesíteni (Pl.: veszélyes vegyi anyagok), így mindenképpen érdemes ezekről alaposan tájékozódni, mielőtt webshopot indítunk.

Bejelentések

Be kell jelenteni az önkormányzatnál az online tevékenységet, illetve ha csomagokat is küldünk – mert fizikai árucikkeink vannak, nem pedig online szolgáltatásaink -, akkor környezetvédelmi díjakkal is számolnunk kell a NAV felé.

Kötelezően feltüntetett adatok

Számos törvényi előírásnak kell megfelelnie egy webshopnak, így például fel kell tüntetni az oldalon az ÁSZF-et, az adatvédelmi nyilatkozatot, illetve rengeteg adatot a webáruházzal kapcsolatban (székhely, elérhetőségek, stb.).

Érdemes emiatt jogi tanácsadóval konzultálni, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy törvényszerűen működtetjük majd a webáruházunkat.