Nyugdíj megtakarítás

Nyugdíj megtakarítás vagy hitel? Így tervezz előre!

Igaz, hogy a megtakarítás mindig hasznos, de manapság szinte majdhogynem kötelező, ha valóban biztosítani szeretnénk az anyagi jólétünket. A különféle gazdasági változások és események ugyanis igencsak jelentősen beleszólhatnak a mindennapjainkba és persze a pénztárcánk tartalmába is. Ha pedig a jövőbeli nyugdíjazásunkról van szó, ez különösen igaz.

 

Takarítsunk meg a nyugdíjas éveinkre, de hogyan és melyiket válasszuk?

 

Sokan általában a megtakarításaikat rendkívül egyszerűen kezelik. Félreraknak adott összegeket minden hónapban, amit régen a malacpersely manapság inkább egy egyszerű takarékossági számla őriz. Ez már egy remek alapja annak, hogy legyen félretett pénzünk, viszont itt érdemes tudunk, hogy kevésbé kamatozik, valamint igen könnyen hozzáférhetünk bármikor – vagyis nagy a csábítás. A nyugdíjig meg aztán évtizedek is eltelhetnek. Ezért az ilyen jellegű megtakarítások inkább csak rövidtávon hasznosak, illetve bizonyos célokra, nyugdíjra kevésbé. A nyugdíj jellegű megtakarításainkra azonban van sokkal jobb és több lehetőség. Ilyen az a három nyugdíj előtakarékossági forma, amit még az állami is támogat az évi húsz százalékos adójóváírással. A nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár ezek, amik mind máshogy segítenek plusz összegekhez jutni a nyugdíjas éveinkre. A nyugdíjbiztosítás például azoknak kiváló, akik egyébként is kötnének életbiztosítást, hiszen ehhez a formához egy általános életbiztosítás is jár. Ráadásul többféle biztosítással kombinálható, ami tovább növeli a hasznosságát. Ez a nyugdíj jellegű megtakarítás ráadásul jó hozamokat ad, és könnyen kezelhető. Ha pedig egyéni vállalkozók vagyunk, akkor hasznos, hiszen eltérő lehet a kedvezményezett és a szerződő fél személye – egyéni vállalkozók ugyanis nem kaphatnak adójóváírást – viszont ilyen esetekben nagyon is előnyös a nyugdíjbiztosítás kötés. A nyugdíj előtakarékossági számla, már inkább olyanoknak való, akik értenek is valami a tőzsdéhez például, hiszen itt mindent maguk intéznek. Adják és veszik az értékpapírokat, figyelik a tőzsdét és persze ha értenek hozzá, nagyon magas hozamokat érhetnek el a nyugdíjas éveikre, viszont itt tényleg nem árt a hozzáértés. Ellenben az önkéntes nyugdíjpénztárral, ami szintén egy könnyedén futtatható megtakarítási forma, ráadásul tíz év után még vehetünk is ki a hozamokból, ami a nyugdíjbiztosítás esetén például nem lehetséges. Melyiket válasszuk tehát ilyen esetben? Egyértelműen azt, ami a legközelebb áll a céljainkhoz. Ha szeretnénk kivenni is a hozamból, akkor egyértelmű, hogy a nyugdíjpénztár lesz a jó megoldás, ha viszont fontosabb volna egy életbiztosítás is, akkor a nyugdíjbiztosítást érdemes megnézni. A pénzügyi tudással rendelkezőknek pedig alap, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla lehet a nyerő.

 

Mi a helyzet akkor, ha nem csak a nyugdíjas éveinkben szeretnénk jobban élni?

 

Amennyiben olyan volumenű terveink vannak, amely egyszerre igényel nagyobb összeget, például egy lakásvásárlás, új autó, vagy építkezés, akkor lehet érdemes egy megfelelő hitelt felvennünk. Léteznek például olyan lakáshitelek, amelyek rendkívül jó konstrukciókat ígérnek és stabil árfolyammal rendelkeznek. Sokan félnek a hitelektől, pedig megfelelően kezelve kifejezetten sokat segíthetnek. Azt, hogy hogyan kell hitelt felvenni és melyik lehet számunkra a legjobb ingyenes tanácsadás és hitelkalkulátor segítségével tudjuk eldönteni. A hitelkalkulátort a biztosdontes.hu linkre kattintva érhetjük el.