Így spóroljunk a légkondicionálóval télen

A télre általában alacsony hőmérsékletek és magas villanyszámlák jellemzők, amelyekért több otthonban is a fűtésre használt klímaberendezések felelősek. Annak ellenére, hogy a modern légkondicionáló készülékek hatékonyabbak, mint valaha, még így is számolnunk kell az áramfogyasztásukkal, ha heteken, vagy akár hónapokon át szeretnénk bevetni őket otthonunk felfűtésére.

Ezek a klímák (azaz hőszivattyúk) a kinti levegő hőjét használják fel a szobák felfűtéséhez, illetve ugyan úgy szűrik is a levegőt, mint hűtő üzemmódban. A hőszivattyúk továbbá általában hatékonyabbak is, mint az elektromos hősugárzók. Érdemes most nézelődni, mert télen a klímaárak szereléssel együtt is kedvezőbbek.

Sokan úgy próbálnak spórolni a téli fűtésen, hogy vesznek egy hősugárzót. Azonban többféleképpen is takarékoskodhatunk a nélkül, hogy extra fűtőberendezéseket kelljen vásárolnunk ehhez.

Íme néhány tipp az otthon gazdaságosabb felmelegítéséhez:

Szüntessük meg a huzatot

Az ajtók és ablakok résein átfújó huzat jelentősen csökkentheti a szobák fűtésének hatékonyságát. Valójában ez az egyik leggyakoribb fűtési probléma, amit szerencsére általában meglehetősen egyszerű és olcsó módszerekkel orvosolhatunk.

Néhány törölközővel vagy huzatfogóval megszüntethetjük az ablakok és ajtók alatt átszűrődő huzatot. Érdemes lesz persze hosszútávú, tartósabb megoldásokon is gondolkodni, úgymint tömítést nyomni a hézagok közé, vagy lecserélni a nyílászárókat.

Használjunk kétrétegű ablakokat

Az egy üvegréteggel rendelkező ablakok jóval több hőt engednek ki a szabadba, mint a kétrétegű és más jellegű alternatívák. Habár a kétrétegű ablakok nem olcsó beruházások, hosszútávon sokkal hatékonyabbá tehetik az otthon fűtését, tehát idővel megtérülnek majd.

Szigeteljünk

A megfelelő tető- és falszigetelés rengeteget segíthet a hő megtartásában, hiszen afféle védőréteget képez a kinti hideg és a benti hőmérséklet között. Ez télen melegebb otthont jelent majd, ami jóval kevesebb hőmérsékletet veszít fűtés közben. Külön előny, hogy a megfelelően szigetelt otthonok nyáron jóval hűvösebbek is.

A szigetelésre szintén beruházásként kell gondolni, hiszen nem olcsó dolgok, de hosszútávon lesz igazán előnyük.

Tartsuk csukva az ajtókat

Ez talán a legnyilvánvalóbb tipp, de gyakran ez a legfontosabb is. A leggyorsabban és legolcsóbban úgy tehetjük hatékonyabbá otthonunk fűtését, hogy csukva tartjuk a szobák ajtóit, és nem hagyjuk, hogy a hő túl nagy területen osztódjon el. Így csak azokra a szobákra kell koncentrálnunk, amelyeket használni is szeretnénk, míg a többi helységben több fokkal is alacsonyabb maradhat a hőmérséklet.

Használjunk vastagabb függönyöket és szőnyegeket

A függönyök szintén segíthetnek a szobák szigetelésében. Nap közben érdemes kihúzni őket, hogy minél több juthasson be az otthonba nap melegéből. Éjszaka a vastagabb, többrétegű függönyök segítenek bent tartani a hőmérséklet egy részét, ha behúzzuk őket. Hasonló szerepet tölthetnek be a szőnyegek is.

Kapcsoljuk be a mennyezeti ventilátort

Elsőre furán hangzik, pedig egy mennyezeti ventilátor is segíthet az otthon felmelegítésében. Mivel a melegebb levegő felszáll, a ventilátor segít szétteríteni azt egy nagyobb szobában.