A gourmet kultúra kedvelői közül egyre többen adják fejüket kenyér sütésére, melyre már számos eszköz létezik a háztartási kontextusban is. Ez önmagában teljesen rendben van, hiszen ki ne szeretné a frissen sült házi készítésű kenyér ropogó külseje alatt a finom, lágy kenyérbél friss ízét. Sokan azonban még ennél is tovább mennek és nagyobb kihívásra vágynak. Az alábbi toast kenyér recept számukra íródik.
Hozzávalók:
360 g búzaliszt (BL55)
100 ml víz (langyos)
100 ml tej (2.8%-os)
20 g élesztő
10 g kristálycukor
20 g vaj (olvasztott)
1 evőkanál szőlőmagolaj
4 g só
étolaj
Elkészítés:
Első körben keverjük el a vizet és a tejet, majd adjuk hozzá a megadott mennyiségű cukrot. Az így létrejövő keverékhez azután adjunk élesztőt, és futtassuk fel. Az élesztőt morzsolással adjuk hozzá a keverékünkhöz. A futtatás egy kis időt igénybe vesz, ám előkészíthetjük addig a tésztát.
Kimérhetjük a lisztet, a maradék cukrot, valamint a szőlőmag olajat. miután kimértük a hozzávalókat olvasszunk fel vajat és az így kimért alkotóelemekből, valamint a felfuttatott élesztőből készítsünk tésztát. Ezen a ponton hozzáadhatjuk a tésztához a sót is. A tészta gyúrása készülhet kézzel, vagy géppel is. Miután a felülete szép fényes, és a konzisztenciája nem csomós, szépen fedjük le egy folpackkal és hűtőben kelesszük egy órán át.
Következő fontos lépésben olajozzunk ki egy kenyérsütő formát, és a tésztát adagoljuk bele egyfajta rudat formálva, szépen elegyengetve a kenyérsütő forma területén. Amint ezt megtettük egy hozzávetőlegesen fél óra pihentetés után hozzá is kezdhetünk a sütéshez.
A sütést egy 180 fokra előmelegített sütőben végezhetjük, melyben huszonöt perc sütés után elkészül a házi készítésű toast kenyerünk. Miután elkészült, borítsuk ki a formából és pihentessük a rácson kihűlésig.