Mire használható a tuja sövény

A tuja sövény nagyon sok féleképpen fel lehet használni a kertbe, igazából csak a képzelet szab határt a felhasználhatóságára.

A tuja sövény kialakítására, erre alkalmas növényeket válasszunk. A sövény kialakításánál figyelembe kell venni annak funkcióját és hogy mire szeretnénk felhasználni. Lehet dísznek, de lehet kimondottan funkciója is. A tuja sövény a rendszeres gondozás és nyírás hatására nagyon bedúsul, olyannyira hogy nem lehet átlátni rajta. Ezt a tömörséget tudjuk kihasználni.  A sövényt tudjuk telekhatárolónak, kerítés helyett vagy a kertben lévő nagy területek tagolására, megtörésére vagy díszítésére használni. Kerítés helyett ültetett és kialakított sövény nagyon jó szél,por és zajfogó valamint a belátást is megakadályozza. A több száz négyzetméteres kertekbe a tér megtörésére,tagolására is alkalmas amivel nem lesz egyhangú a kertünk. Ezen térhatároló sövényeket lehet alacsonyra vagy egészen magasra, keskenyre vagy szélesre nevelni. Továbbá nem kívánatos falak, épületek vagy bármilyen dolog takarására is alkalmasak. Kerti utak, kocsi beállók mellé forma sövénynek is lehet használni. Bizonyos magasságik törzsre neveljük majd a koronáját tetszés szerint alakra formáljuk. Ez lehet akár gömb, négyzet, háromszög vagy bármilyen forma, amit csak szeretnénk. A formára nevelt tuja sövényt a kertbe, a növénycsoportokba háttérnövénynek is használhatjuk.

A sövényformák kialakításában tényleg csak a képzelet szab határt. Az fontos, hogy a tuja sövényünket rendszeresen és megfelelően gondozzuk, valamint nyírjuk. Így mindig szép és egészséges marad amire büszkék lehetünk és gyönyörködhetünk benne.