Klímaberendezés árak

Napjainkban már senkinek sem hangzik ismeretlenül, amikor a klimatizálás kifejezés szóba kerül. Természetesen ebbe az otthonuk, az autójuk és az összes nagyobb épület, irodák, üzlethelyiségek is beletartoznak. A globális felmelegedés hatására egyre több a nyári meleg nap, sőt a kánikula közeli hőmérséklet is gyakori. Természetesen nem mindenki szereti a nagy hőséget, és egy 40 fok feletti külső hőmérsékletnél egy belső helyiségbe is könnyen beszorul a meleg levegő, amely egy bizonyos szint felett már nem biztosít túl komfortos kőérzetet. De ma már egy klíma nem csak hűtésre alkalmas, hanem télen már fűtésre is kiváló lehetőséget biztosítanak. Egyre több olyan készüléket gyártanak, amely gazdaságosabban melegíti fel az otthonukat, mint egy hősugárzó vagy bármilyen más mobil fűtőeszköz. Akkor is hasznos lehet, amikor a központi fűtéssel ellátott épületekben még nem indul el a fűtési szezon, de a hideg időjárás már megérkezett.

Egy komplex klímaberendezésnek a felszereltségétől és a márkájától függően is változik a klíma árak. Ma már több olyan készülék is kapható, amely igény szerinti extrákkal is kérhető. Sok márka közül választhatnak, és azon belül is többféle típusból kell kiválasztani a számukra legideálisabb készüléket.

Az inverteres klímák megjelenése forradalmasította a klimatizálás otthoni eleganciáját. Hatékonyabban, halkabban és kifinomultabban működnek, mint elődjeik. Így mára praktikus, és megfelelően használva igen komfortos és kényelmes megoldást jelent az otthonukban, vagy akár kisebb irodákban, és az üzlethelyiségekben is egy jó klímaberendezés. A legkedveltebb és legelterjedtebb megoldást a split klímák jelentik. Ezek a berendezések két egységből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből.  Ami a legfontosabb, hogy a lakossági fogyasztók számára is elérhető áron kínálják a kereskedők ezeket a klímákat.

Az inverteres oldalfali split klímaberendezést ma már sok háztartásban és irodában egyaránt megtalálni. Jó ár/érték arányt képviselnek a kategóriájukban, persze igénytől és ízléstől függően emelkedhet az ára. Egy ilyen klímaberendezést átlagosan 150 ezer forinttól meg tudnak vásárolni, viszont a felszereléstől és a minőségétől függően többszáz ezer forintot is elkölthetnek egy extrákkal teletűzdelt klímára.

A dual vagy multi split klímaberendezések több szoba vagy helyiség klimatizálására alkalmasak. A dual klímák, egy kültéri egységgel két beltéri egységet látnak el, a trial klímák ugyanígy egy kültéri egységből mellé három beltéri egységet üzemeltetnek. A multi klímák pedig egy erősebb kültéri egységgel még ennél is több beltéri egységet képesek működtetni. Ez nagyon praktikus lehetőség azon épületeknél, ahol nem akarják elrondítani a ház külső falát azzal, hogy minden helyiség beltéri egységéhez, egy kültéri egység is tartozzon. Természetesen az elhelyezésre nagy figyelmet kell fordítani. Praktikus lehet még lakóházak esetében, ahol két vagy három szobát is szívesen klimatizálnak, de ezzel a megoldással csak egy kültéri egység kerül fel a falra. Természetesen ez az árában is megmutatkozik, egy dual klíma szettet nagyságrendileg 360-500 ezer forinttól tudnak megrendelni.

A parapet klímát akkor szokták használni, ha nincs lehetőség a normál oldalfali split klímák felhelyezésére. Ennek a készüléknek nagyobb a mérete és felszereltségében a legkorszerűbb fejlesztésekben általában elmarad a többitől. Az elhelyezési lehetőségeiben rejlő változatossága és könnyű telepítése miatt viszont előnyös is lehet. Nagy teljesítményű változatban is kapható és multi klímákhoz is kompatibilis készülékek. 120-130 ezer forint alatt nem nagyon elérhető.

A Fan-coil klímák mind radiátorként, mind pedig klímaként alkalmazhatóak, valójában egy szuper hőcserélő technikával ellátott berendezés, amely kiválóan alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. Hasonló ár fekvéstől már elérhetőek, mint a parapet berendezések.

Ha nem szeretnék, hogy a klímából bármi is kilátszódjon vagy kilógjon, akkor a mennyezetbe süllyeszthető kazettás klímák kitűnő választást kínálnak. Választhatnak inverteres készüléket is belőle. Mivel ezeket a berendezéseket inkább nagyobb helyiségek klimatizálására fejlesztették ki, ezért az ára is magasabb, mint a többi klímaberendezéseké, nagyságrendileg 300 ezer forint könyékétől indulnak.

Az ablakklímák könnyen beépíthetőek, nem kell hozzá túl sok csövezés, sem drága szerelési díj nem terheli még a pénztárcájukat, de leginkább egy mobilklíma alternatívájaként szokták használni. 130-140 ezer forinttól kapható az üzletekben.

A mobilklímáknak is több fajtája van, nagyon praktikus, hiszen ahogy a nevében is benne van, könnyen mozdítható és bármikor bárhová áthelyezhető. A cső kivezetésére itt érdemes odafigyelni és körültekintően felmérni a lehetőségeket, mielőtt mobilklímát választanak. Azért nem ér fel egy inverteres split klímával, de kisebb helyiségekbe kitűnően használható akár hűtésre, akár fűtésre egyaránt. Egy mobilklímát már 60-70 ezer forintnak megfelelő összegért meg tudnak vásárolni.

A légcsatornázható klímák egy felsőbb minőséget képviselnek és leginkább több helyiségből álló épületekbe javasolják. Egy elosztón és egy igény szerinti légcsatornán keresztül juttatja el a klimatizált levegőt az összes hűteni vagy fűteni kívánt helyiségbe. A légcsatornázás hatékonyságát a beépített csövek átmérője és hosszúsága adja meg. Egy nagy teljesítményű központi, beltéri egységből történik a keringtetés. Hatékonysága a nyomás választásától függ, éppen ezért akár kisebb akár nagyon nagy épületek klimatizálására is alkalmasak. Az ára természetesen a klimatizálni kívánt helyiségek számától és a terület hosszától is függ. 300 ezer forinttól kezdődően, akár a milliós nagyságrendig is kiterjedhet a választék.

Természetesen sok szempontot figyelembe kell venni, hogy milyen klímaberendezést választanak a klimatizálni kívánt helyiségbe. Az üzemmódok választéka, a szűrők fajtái és minősége, a saját stílusú design, ha ez fontos és persze a teljesítményük mind fontos szempont lehet. Minden helyiségbe másfajta szempontok alapján érdemes egy klímaberendezést elhelyezni. Ha nem biztosak a választásban, akkor kérjék ki egy szakember véleményét, aki jártas ezen a területen. Ma már több cég vállal ingyenes felmérést, ha utána tőlük vásárolnak készüléket. Azt is érdemes megnézni minden esetben, hogy a beszerelés benne van-e a feltüntetett árban, és az ár nettó vagy bruttó éréket takar. Nagyon fontos szempont a garancia hossza is, ebben a témában a Midea cég klímái verhetetlenek, hiszen 5 év teljeskörű garanciát vállalnak készülékeikre. Az energiaosztály besorolását is érdemes szem előtt tartani a berendezés ára mellett, hiszen nem mindegy mennyivel tolja meg a villanyszámlát, ha rendszeresen használják. Éppen ezért a hatékony működés megőrzése érdekében a rendszeres karbantartást és a tisztítást is el kell végeztetni szakemberrel. Ezt, amikor megveszik a klímát, egyeztessék le a kereskedővel, hogy ezek a munkálatok a későbbiekben milyen áron és hogyan működnek, ha ott veszik meg a készüléket.

Egy jó minőségű klímára ne sajnáljanak esetleg többet költeni, hiszen kényelmük mellett az egészségük megőrzése is nagyon fontos szempont.