Baba Mama

Széles körben elfogadott nézet, hogy egy gyermek vállalása és felnevelése nem olcsó vállalkozás. És ugye sokan ezt többszörösen vállalják. Ésszerű keretek közt azonban nem feltétlenül kell több tíz milliós tételre gondolnunk. A népszerű baba mama oldalakat böngészve összefoglaljuk, mit kell beszereznünk és mire kell pénzt áldoznunk gyermekünk jövője érdekében csak az első egy évben.

Mindenki azt gondolja, hogy főleg a tárgyi eszközök azok, amelyek a fő költséget kiteszik. Pedig összességében talán ezek jelentik a kisebb hányadot. A várandósság idején az édesanya szükségleteit kell kielégíteni és felkészülni a csöppség érkezésére. Az anyai részről a fogadott szülész-nőgyógyász díja, a térítéses vizsgálatok, az étrend kiegészítők és megfelelő táplálkozás, a kismama ruhák jelentik a legnagyobb kiadást, a speciális bőrápolási termékekről nem is beszélve. Ez az oldal, ha nem rugaszkodunk el nagyon a valóságtól, 200-400 ezer forint közötti összegbe kerül.

Emellett el kell kezdenünk beszerezni a gyerkőc számára szükséges dolgokat. Talán a legnagyobb tétel a babakocsi és a bútorok. Ezt átlag 200-300 ezer forintból már bőségesen kihozhatjuk, ha jó minőségű, új, de nem elrugaszkodott árú termékeket vásárolunk. Be kell szereznünk a szükséges kis ruhákat, fürdető eszközöket, etetéshez szükséges dolgokat, baba mama  ápolási termékeket. Ezek összértéke a legelnagyoltabb számítással is újonnan 100-150 ezer forint.

És ha belegondolunk, most tartunk ott, hogy hazajöttünk a kórházból. Az élet ez után kezdődik. A szükséges pelenka mennyiség ára a márkától függően 15-20 ezer forint közt van. Ma már ismét reneszánszát éli a mosható pelenka, persze nem olyan formában, mint anyáink idejében. A mai mosható pelusok már színes kivitelben vásárolhatók, megjelenésükben olyanok, mint egy eldobható pelenka. Darabáruk 5 és 10 ezer forint közt mozog.

Amikor megindul a baba mozgásfejlődése egyre több játékot kell vásárolnunk, emellett be kell szereznünk etetőszéket és a korának megfelelő játékokat. Ez már több apró kiadást jelent.

Mindenképpen meg kell említenünk az orvosi ellátással járó költségeket, melyet egy éves korig főleg a választható oltások, esetlegesen a tápszer és vitaminok tesznek ki. A legtöbb választható oltás darabjának ára átlag 15 és 30 ezer forint közt van, melyekből két vagy három adagot kell gyermekünknek megkapnia. Függően attól, hogy milyen oltásokat szeretnénk beadatni.

Összességében láthatjuk, hogy egy új élet fogadása bizonyos szintű anyagi áldozattal jár. Azonban ésszerű vásárlással ez az összeg elfogadható szinten tartható.