Amit a gluténérzékenységről tudnod kell

Napjainkban egyre több embert érint a gluténérzékenység, vagy más néven a lisztérzékenység. Sokan azt gondolják, hogy a gluténmentes étkezés csak egy divatos dolog, pusztán egy hóbort. Ám aki valóban ilyen érzékenységgel küzd, annál ez egy krónikus betegség, mely nagy odafigyelést igényel az étkezések során. Több tünetből is lehet arra gondolni, hogy egy ilyen betegséggel állunk szemben.

Úgymond klasszikus tünetnek lehet tekinteni az emésztőrendszer panaszait: a hasmenést, a hasfájást, a hányást, a puffadást, hiszen a glutén fogyasztása az arra érzékeny embereknél a felszívódásban okoz a legnagyobb gondot. Megjelenhet azonban bőrpanasz, csontritkulás, nőgyógyászati probléma, vagy épp a fogak gyors romlása is. Sokszor meglepődnek az emberek, hogy felnőttként lesznek gluténérzékenyek, de egy igen elterjedt tévhit az, hogy a betegség csak gyermekkorban alakulhat ki.

Tapasztaltál már te is hasonló tüneteket a felsoroltakból, de tanácstalan vagy merre is indulj az információ gyűjtésbe? Ha azt se tudod, hogy hol nézz utána először, akkor a schaer.com-hoz hasonló oldalak rengeteget tudnak segíteni neked. Nem csak magáról a gluténérzékenységről tudhatsz meg többet, de gluténentes termékek között is tudsz válogatni, valamint guténmentes recepteket is találhatsz az oldalra ellátogatva. Ne feledd, igaz, hogy több idő és pénz ráfordítást igényel a lisztérzékenység, de van megoldás arra, hogy finom és tápláló ételeket tudjunk akár otthon készteni úgy, hogy közben nem kell örökre lemondanunk a kenyérről, süteményekről, péksüteményekről!