A YouTube videó készítés leggyakoribb hibái

A YouTube videók napjainkban a legnépszerűbb tartalmak nemcsak a fogyasztói, hanem a kontentgyártói oldalon is. Egyre több cég ismeri fel, hogy hatalmas potenciál van a YouTube videó készítésben – és magában a YouTube jelenlétben. Fontos azonban, hogy amennyiben a tartalmakat marketing célra szeretnéd felhasználni, kerüld el a leggyakoribb hibákat. Mutatjuk, melyek azok!

 

Megéri a maximumot kihozni a YouTube videókból

 

A YouTube 2023-ban elérte a 2,3 milliárd regisztrált felhasználót, a második legnépszerűbb weboldal lett, és mint keresőmotor is „ezüstérmes”.

Az emberek többsége nemcsak szórakozásra használja a felületet, hanem tanulásra, tájékozódásra, sőt vásárlás előtti információszerzésre is.

Fontos szerepet játszanak a YouTube videók a nézők szimpátiájának és bizalmának elnyerésében is, hiszen mindez alapfeltétele annak, hogy előbb-utóbb a nézőből vásárló váljon.

Ha videózol, fontos, hogy elkerüld a leggyakoribb videós hibákat.

 

Hiába jó a YouTube videó, ha nem a céljaidat szolgálja

 

A rossz célok ahhoz vezethetnek, hogy jól sikerült kontentek ellenére se érsz el megfelelő eredményeket.

Mielőtt belevágsz a videó készítésbe, pontosan fogalmazd meg, hogy mit szeretnél velük elérni. Az eladásokat növelni? Elnyerni a nézők szimpátiáját? Növelni az ismeretségedet?

A célok határozzák meg, hogy milyen típusú videót érdemes majd preferálnod. Egy jó imázsfilmmel például szimpatikussá és szerethetővé válhat a céged, de ha az új terméked promotálnád, arra inkább egy termékbemutató vagy egy unboxing videó lesz a megfelelő.

 

Ha nem ismered a célközönségedet…

 

Fontos alaposan átgondolni, hogy kiket akarsz megszólítani, és a lehető legtöbbet megtudni a célközönségről.

A demográfiai adataikon túl lényeges lehet, hogy milyen problémák és kérdések foglalkoztatják őket, milyen típusú kontenteket preferálnak, és mely csatornákon vannak jelen.

 

Egy rossz minőségű YouTube videó többet árt, mint használ

 

A nem megfelelő hang- és képminőség akár rombolhatja is a márkádat.

Fontos, hogy professzionális hatást kelts, ezért ügyelj a kiváló hang- és képminőségre, illetve a világításra is!

 

A moderálás elengedhetetlen

 

A komment szekcióban felbukkanhatnak káros, vagy nem a témához tartozó hozzászólások is, amelyeket muszáj szűrni, hogy elkerüld a további nem kívánatos reakciókat.

Alkalmazhatsz moderálási és közösségi kezelési funkciókat is tartalmazó eszközöket a megjegyzések közzétételére, jóváhagyására, esetleg a megadott szavakat tartalmazó hozzászólások elrejtésére.

 

Tippek videó készítéshez

 

Hasznos, ha folyamatosan figyeled a videók és a csatorna teljesítményét (nézettség, reakciók, megosztások, feliratkozók stb.), és használod a YouTube analitikáját is, amelyből értékes infókat nyerhetsz.

Az is lényeges, hogy honnan jött a forgalom, milyen az átlagos megtekintési idő és a konverziós arány.

Megteheted azt is, hogy a komplett feladatot átadod egy marketing ügynökségnek, akik segítenek, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a YouTube csatornádból.